Smještaj u Vodicama
broj osoba:
destinacija:
datum prijave/odjave:
Šibenik
    Šibenik

Šibenik se nalazi 12 kilometara od Vodica. Gradovi gravitiraju jedan drugome i skupa čine moglo bi se reći jednu potpunu cjelinu. Međutim, Šibenik je povijesni grad s prekrasnom starom jezgrom i samim time nazaobilazan pri Vašem posjetu Vodicama. Dopustite da Vam privatni vodič približi ovaj grad i obogati time još više Vaš posjet Dalmaciji.

Šibenik se prvi puta spominje na Božić 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. pa se zato naziva i Krešimirovim gradom. Utemeljili su ga Hrvati prije više od tisuću godina, što ga čini najstarijim hrvatskim samorodnim gradom na Jadranu.

Počeo se razvijati iz naselja podno tvrđave sv. Mihovila koja se uzdiže na strmoj litici iznad grada. Status grada dobio je 1169. godine.

Nakon što je Dalmacija prodana Mlecima, Šibenik 1412. dolazi pod vlast Venecije. Uslijed teških ratova s Turcima radi obrane od Osmanlija grade se fortifikacijski sustavi. Bitka za Šibenik 1647. godine bila je najveći osmanski napad na Šibenik.

Kuga je sredinom 16. stoljeća desetkovala grad i uzrokovala njegovo dugotrajno nazadovanje te spor oporavak. Nakon propasti Venecije, 1797. godine Šibenik ulazi u sastav Habsburške Monarhije, u čijem okviru ostaje do kraja Prvog svjetskog rata. Nakon toga dolazi do talijanske okupacije koja je potrajala sve do 1921. godine, kada je grad priključen Kraljevini SHS. No, 1941. godine Šibenik ponovno zauzimaju Talijani, a nakon kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu formalnu vlast preuzima NDH. Tijekom Drugog svjetskog rata saveznici su bombardirali grad prilikom čega je Gradska vijećnica srušena do temelja.

Za vrijeme socijalističke Jugoslavije u gradu se otvaraju nove tvornice i pogoni slijedom čega je procvjetalo gospodarstvo no sve se to mijenja za vrijeme Domovinskog rata 90-ih godina. Nakon rata, u kojem je naša županija dala veliki obol, grad se polako okreće turizmu pa je danas jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Juraj Matvejev Dalmatinac je Zadranin koji je živio u Šibeniku od  1473.-1475. godine, hrvatski i talijanski kipar i graditelj. Zaslužan je za utemeljenje Šibenske graditeljske škole. Bio je jedan od najvećih renesansnih majstora koji je Šibenčane zadužio gradnjom impozantne katedrale sv. Jakova.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku jedno je od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj te je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Građena je više od stotinu godina, tijekom 15. i 16. stoljeća, a jedinstvena je po tome što je kompletno izgrađena od kamena i to bez korištenja vezivnog materijala.

Najznačajniji graditelji katedrale su Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac.

Tijekom stoljetnog razdoblja gradnje katedrala je nastajala izmjenama triju različitih stilova: gotičkog, gotičko-renesansnog i renesansnog. Ljepotom se posebno ističe impozantna kupola koja je bila pogođena u Domovinskom ratu, a danas je svojevrsni simbol Šibenika. Katedrala je poznata i po ikonografskim inovacijama među kojima posebno mjesto zauzimaju skulpture 71 glave na vanjskom dijelu svetišta za koje se smatra da su individualni portreti suvremenika Jurja Dalmatinca.

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, jedinstvena je renesansna građevina venecijanskog  fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine. Izgrađena je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojem je dobila ime. Gradnja tvrđave prema projektu mletačkog arhitekta Gian Girolama Sanmichellija započela je 1540 g. nakon pada grada Skradina pod osmanlijsku vlast, kada su Mlečani morali ojačati obranu Šibenika, svoje najvažnije strateške luke na istočnoj obali Jadrana. Posebna vrijednost Tvrđave sv. Nikole jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ''Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća''.

PLAN RAZGLEDA: 

 

  • Doček gostiju na unaprijed dogovorenoj lokaciji
  • Šetnja povijesnim dijelom grada Šibenika
  • Posjet katedrali sv. Jakova ( UNESCO )

OPCIJE UZ NADOPLATU : 

  • razgled katedrale sv. Jakova ( ulaz)
  • posjet Muzeju grada Šibenika
  • posjet tvrđavi sv. Mihovila 
  • posjet tvrđavi Barone

 

TERMINI: dostupno svaki dan, cijelu godinu

TRAJANJE RAZGLEDA : 2h

 

Izvor: https://www.sibenik-tourism.hr